Skip links

Rasveta za dnevnu sobu – kako odabrati optimalno osvetljenje

Dnevna soba mnogim ljudima predstavlja pravu oazu za opuštanje i druženje sa svojim najbližima. Kao mesto gde veliki broj ljudi provodi možda i najviše vremena u kući, jedna od najbitnijih stvari za postizanje prijatnog ambijenta jeste adekvatna rasveta za dnevnu sobu.

Kako bi odabrali optimalno osvetljenje za dnevnu sobu, pre svega je važno da znate šta je ono što želite da postignete. Da li biste voleli da vaša dnevna soba bude pravo mesto za odmor?

Želite da stvorite toplu atmosferu koja će biti idealno rešenje za uživanje i relaksaciju ili biste voleli da vaša dnevna osoba odiše živopisnim bojama koje će podsticati ukućane na produktivnost i dobro raspoloženje za druženje sa ukućanima?

Ukoliko još niste sigurni šta biste voleli da postignete u dnevnoj sobi, evo nekoliko ideja koje će vam pomoći kada je u pitanju optimalno osvetljenje za dnevnu sobu koje će na adekvatan način da pomogne u stvaranju željenog ambijenta.

Kako osvetliti zidove u dnevnoj sobi na najbolji način?

Jedna od najpopularnijih rasveta za dnevnu sobu jeste zidna rasveta. Ona je odličan izbor za sve one koji žele da postignu svetliju i veću prostoriju u kojoj će vladati prijatna atmosfera, što će je automatski učiniti privlačnijom za dugotrajan boravak u njoj.

Osvetljenje na zidovima dnevne sobe može da bude idealan dodatak nekom drugom izvoru svetlosti kako bi prostoriju potpuno transformisale. Geometrijski dizajni zidnih lampi pružaju izuzetno moćno ambijentalno svetlo, što daje i savršen, moderan dekorativni element dnevnoj sobi.

Akcentno osvetljenje na zidovima za stvaranje lepe atmosfere

Za akcentno osvetljenje u dnevnoj sobi, odlične su lampe na zidovima koje usmeravaju svetlo na gore. Uz pomoć ovakvog osvetljenja, može da se napravi takva vizuelna percepcija koja će učiniti da prostor izgleda mnogo veće nego što jeste. Ovakvo svetlo je odlično za stvaranje lepe atmosfere i vizuelno moćnog, elegantnog prostora.

Ovakve lampe se uglavnom postavljaju iznad onih predmeta koje je potrebno posebno osvetliti, kao što su: umetnička dela na zidu, ogledala, police sa knjigama i slikama, i tome slično. S druge strane, lampe čija je svetlost usmerena na dole najviše osvetljavaju podloge i nameštaj.

Podesive lampe i plafonjere za adekvatnu rasvetu u prostoriji

Podesive lampe fiksirane na zidu su idealne za čitanje knjiga. Pored lampi, dobar izbor su i zidne plafonjere kojim će se postići adekvatna rasveta u dnevnoj sobi, približno prirodnom svetlu.

Najvažnija stvar pri svakoj kupovini lampi koje se kače na zidove jeste da u sebi ne sadrže jako svetlo koje će da šteti očima, već da utiču na stvaranje skladne atmosfere u kojoj će svi uživati. Najidealnije su one lampe koje nisu fiksirane, kako bi se svetlost usmeravala po potrebi ukućana.

Dekorativno osvetljenje za topao i prijatan ambijent

Jedan od najboljih načina da se postigne topla atmosfera u dnevnoj sobi jeste da se koriste podne lampe. Ovakva rasveta za dnevnu sobu je pravi izbor za dekorativnu rasvetu koja će doprineti fenomenalnom izgledu prostorije, poput onih iz časopisa.

Postoje visoke lampe koje se postavljaju na podu, a dizajnirane su tako da pozicioniraju svetlost u visinu, zbog čega dnevna soba deluje svetlije i veće.

One se uglavnom postavljaju iza garniture, odnosno iza prostora za sedenje ili u uglovima dnevne sobe, jer su korisne za obavljanje raznih aktivnosti. Njihova najveća prednost je što se lako mogu pomerati iz jednog ugla prostorije u drugi. Na taj način, rasveta u dnevnoj sobi pomaže da se postigne potpuno drugačija atmosfera u prostoriji.

Kod odabira prave podne lampe potrebno je voditi računa da li su temperatura i jačina svetla adekvatni za postizanje željenog efekta. Rasveta za dnevne sobe ne sme biti prenaglašena kako ne bi postigla kontraefekat u vidu negativnog uticaja na kompletno psihofizičko zdravlje kod ukućana.

Kako postići prijatnu atmosferu uz pomoć stonih lampi?

Stone lampe kao rasveta za dnevne sobe su fenomenalno osvetljenje kojim se postiže prijatna atmosfera u prostoriji. One mogu da se postave na astale i police u uglovima prostorije.

Zahvaljujući ogromnom izboru lampi za sto, raznih boja, veličina i oblika, ovakva rasveta za dnevnu sobu je fenomenalna za one koji žele da doprinesu određenom izgledu i stilu, bilo da se radi o modernom, retro, klasičnom, rustičnom, romantičnom, industrijskom ili skandinavskom stilu.

Ovakve lampe su idealne za pružanje prigušenog, mekog svetla koja su adekvatna za opuštanje i popodnevnu dremku. Ovakva ambijentalna rasveta za dnevnu sobu je pravo rešenje za romantične duše koji vole da uživaju u umirujućem okruženju koji će doprineti intimnoj i opuštajućoj atmosferi.

Kako plafonsko osvetljenje utiče na stil dnevne sobe?

U najzastupljenije osvetljenje za dnevnu sobu se ubrajaju plafonjere koje mogu biti raznih oblika, veličina i boja. Ovakvo plafonsko osvetljenje za dnevne sobe je najpraktičnije rešenje zato što ne zauzima previše prostora, a pruža dovoljnu i adekvatnu količinu svetlosti.

Dizajn ovih svetiljki naglašava stil prostorije, bilo da se radi o industrijskom, skandinavskom, modernom ili klasičnom stilu, uz pravi odabir osvetljenja, doprinećete da vaša dnevna soba odiše onakvim izgledom kakvi ste vi zamislili.

Najpopularnije su plafonjere od stakla okruglog oblika, ali one mogu biti i različitih geometrijskih oblika i veličina, u pregršt zanimljivih bolja koje će se savršeno uklapati uz ostatak vašeg nameštaja., ali one mogu biti i različitih geometrijskih oblika i veličina, u pregršt zanimljivih bolja koje će se savršeno uklapati uz ostatak vašeg nameštaja.

Kako lusteri daju glamurozan izgled enterijeru?

Impozantni lusteri koji zauzimaju centralni deo u prostoriji su izbor svih onih koji poseduju kuće i salonske stanove sa visokim plafonima. Ukoliko posedujete stan ili kuću sa niskim plafonom, poželjno je da izbegavate velike lustere kako ne biste preopteretili i zauzeli mnogo prostora.

S druge strane, ako je vaša dnevna soba prostrana, onda bi luster bio optimalno rešenje. Pored toga što pruža dosta svetlosti u celoj prostoriji, predstavlja odličan izbor rasvete za dnevnu sobu jer doprinosi glamuroznom izgledu i ulepšava enterijer.

Najpopularniji lusteri su moderni, retro i lusteri u nizu istog oblika, slične geometrijske forme, ali različitih veličina, koji su odlični za razbijanje monotonije.

Rasveta za dnevnu sobu je od ključne važnosti za ambijent

Osvetljenje dnevne sobe je od ključne važnosti kako bi se postigla željena atmosfera i ambijent. Bilo da se biraju zidne, podne, stone lampe, plafonjere ili lusteri, na vama je da odaberete na koji način ćete obogatiti svoju dnevnu prostoriju koja će imati posebnu priču.

Pored toga što osvetljenje u dnevnoj sobi može da utiče na mnogo faktora, ono može mnogo da doprinese dekoraciji enterijera koji će da bude najlepše mesto za uživanje i druženje u kući.