Skip links

Rasveta u enterijeru – o čemu sve treba misliti

Dizajn enterijera je izuzetno važan segment uređenja životnog ili poslovnog prostora, a on ne podrazumeva samo vešt odabir nameštaja, već obraćanje pažnje na različite faktore među kojima je izuzetno važna rasveta u enterijeru.

Balans između prirodne i veštačke svetlosti, kao i razlika onog izvora rasvete koji dominira i onog koji kreira atmosferu, mora da postoji, a ovo se može postići tako što će se o rasveti razmišljati od samog početka uređivanja određenog prostora.

Kako se raspodeliti rasvetu u enterijeru

Prilikom uređenja enterijera treba misliti na osnovne funkcije rasvete, odnosno kako da raspodelite različite izvore svetlosti, i u kojoj meri. U jednoj prostoriji treba da postoji dominantno svetlo, odnosno ono koje će generalno osvetljavati prostor – to je najčešće rasveta za plafon.

Zatim, na red dolazi naglašena rasveta, odnosno ona koja izaziva pažnju, ističe određeni deo u domu, i dekorativna rasveta čije ime samo govori o njenoj funkciji. Dekorativna rasveta mogu biti različite lampe, koje će bacati prijatnu svetlost i davati posebnu eleganciju prostoru.

Različite funkcije svetlosti u prostoriji, doprinose tome da ona dobije slojevitost i dubinu. Dobro raspoređena rasveta u enterijeru igraće značajnu ulogu u ukupnom ambijentu koji će biti kreiran u određenoj prostoriji.

Kako uklopiti osvetljenje i enterijer dnevne sobe

Enterijer u dnevnom boravku se uvek pažljivo bira, s obzirom da je obično reč o centralnoj prostoriji u domu u kojoj se okuplja porodica, ali i gosti koji dođu u posetu. Samim tim i rasveta za dnevnu sobu je izuzetno važna prilikom uređanja ovog dela doma.

Rasveta u dnevnom boravku bi trebalo da bude i funkionalna i dekorativna. Pre svega, dnevni boravak bi trebalo da bude dobro osvetljen izvorom prirodne svetlosti, a ukoliko to nije slučaj, adekvatan raspored glavnog osvetljenja u domu, uz korišćenje štedljivih LED sijalica, može postići taj efekat.

S druge strane, dekorativna rasveta za dnevnu sobu vam daje priliku da pustite mašti na volju i da se igrate vrstom, oblikom, jačinom i bojom svetlosti, i rasporedite je u skladu sa onim što se uklapa u prostor.
Primera radi, uvođenje stone rasvete, ili neobične lampe u uglu prostorije, mogu dati potpuno novi efekat vašem starom komadu nameštaja.

Rasveta u stanu i enterijer višenamenskih prostorija

Ono sa čime se suočavaju mnogi ljudi koji žive u srednjim i manjim stanovima jeste višenamenska upotreba određenih prostorija u domu. Na primer, kuhinja i trpezarija su deo iste prostorije, ili su radna i spavaća soba isto. Ipak, prostorije ne moraju biti odvojene zidovima, već uz malo veštine možete postići taj efekat.

Rasveta u stanu koja se prilagođava određenom kutku može biti odlično rešenje. Primera radi, izvor svetlosti koji baca prigušenije svetlo možete staviti u deo prostorije koja je za odmor, dok za radni sto možete obezbediti funkcionalan izvor svetlosti poput stone lampe koje će pomoći pri fokusu.

Kada je u pitanju rasveta u kuhinji i trpezariji koje se nalaze u istoj prostoriji, najbolje bi bilo da odvojite dva funkcionalna izvora svetlosti koja će biti usmerena ka kuhinjskoj površini, i ka trpezariskom stolu. Trik kojim se mnogi služe je da luster postave iznad trpezarijskog stola, kako bi ga posebno naglasili.

Rasveta u stanu koja širi prostor

Rasveta u enterijeru vam može pomoći i da dobijete “dodatni prostor” u vašem domu, što je vrlo značajno ukoliko je vaš stan manji. To ćete najbolje postići tako što ćete se fokusirati na opštu rasvetu u prostoriji.

Dakle, rasveta koja ravnomerno baca svetlosni snop u određenom prostoru, učiniće da nema mračnih kutaka, koji vizuelno smanjuju prostor.

Enterijer i rasveta – kako da svetlo samo po sebi bude dekoracija?

Spona koju imaju enterijer i rasveta, obično se odnosi na činjenicu da dekorativno osvetljenje može doprineti enterijeru tako što će usmerenim snopom svetlosti naglasiti posebne detalje, i istaći centralne elemente u prostoriji.

Međutim, oblici rasvete i sami po sebi mogu biti deo dekoracije enterijera. Na koji način? Dizajn određenih rasvetnih tela čini ih dekorativnim elementima. Dakle, lampe, svetiljke, lusteri i plafonjere različitih oblika, boja i materijala mogu značajno doprineti estetici u određenoj prostoriji.

Uz različit enterijer uklapaju se i različiti tipovi rasvete, tako moderan dizajn podrazumeva savremen tip rasvete, dok domovi koji odišu toplinom i tradicijom obično idu uz nešto drugačiju rasvetu. Primer za to mogu biti dekorativne lampe od kovanog gvožđa.

Funkcionalnost rasvete naspram estetike?

Kao što smo već naveli, rasveta u enterijeru može imati više funkcija, međutim, postavlja se pitanje da li jedna isključuje drugu, odnosno da li funkcionalna rasveta može narušti estetski koncept enterijera koji uređujemo?

Ukoliko je dobro prilagodimo odgovor je ne. Adekvatno osvetljenje može biti podjednako funkcionalno i estetski prihvatljivo. To se postiže upravo slojevitom raspodelom izvora svetlosti. Dakle, svetlo iz različitih uglova ne služi samo za funkcionalnost prostorije, već i da kreira atmosferu u zavisnosti od raspoloženja.

Prostorije u kojima svetlo treba da bude što funkcionalnije jesu kuhinja i kupatilo, s obzirom da se ovde obavlja mnoštvo preciznih radnji. S druge strane, osvetljenje koje posebno treba da doprinosi prijatnoj atmosferi je ono u spavaćim sobama, primer za to je rasveta u dečijoj sobi.
Naime, lampa koja baca nežnu svetlost pomoći će deci da mirnije utonu u san, posebno ukoliko se plaše mraka.

Dakle, rasveta i enterijer su dva usko povezana pojma, a uloga osvetljenja u kreiranju ambijenta u određenom prostoru je neprocenjiva. Zato pažljivo birajte rasvetu za dom, ili prostor koji uređujete i svedočite čudima koje dobar izbor može da napravi.