Skip links

Kancelarijska rasveta – idealno osvetljenje za poslovni prostor

Da li ste znali da kancelarijska rasveta ima veliki uticaj na fizičko i psihičko stanje zaposlenih? Prema raznim studijama, loše kancelarijsko osvetljenje može da izazove anksioznost, umor, loše raspoloženje, nervozu, čak i neka fizička oboljenja kao što su: glavobolja i astenopija, odnosno fizički zamor očiju, depresivno ponašanje, itd.

S druge strane, adekvatna kancelarijska rasveta ima pozitivan uticaj na sve radnike u prostoriji. Odlično osvetljenje poslovnog prostora se pokazalo veoma efikasnim, iz razloga što podstiče produktivnost, efikasnost, dobro kolektivno raspoloženje, pa čak i bolji, kvalitetniji san i više energije kod zaposlenih.

Najbolje osvetljenje, koje, prema nekim rezultatima studija, podstiče lučenje endorfina, tkz. “hormona sreće” jeste prirodno, dnevno svetlo. Međutim u mnogim firmama, prirodno osvetljenje nije moguće obezbediti i zato se postavlja pitanje koje je to idealno osvetljenje za poslovni prostor?

Kada je u pitanju dizajniranje jednog poslovnog enterijera, kakva će kancelarijska rasveta biti najbolje moguće rešenje za sve zaposlene u jednom poslovnom prostoru?

LED rasveta – osvetljenje za bolju koncentraciju radnika

LED rasveta je najpopularnija i najzastupljenija kancelarijska rasveta u mnogim svetskim firmama i korporacijama u poslednjih nekoliko godina. Ona je dominantna na tržištu zahvaljujući mnogim faktorima koji je čine najidealnijim izborom za jedno poslovno okruženje.

Pre svega, ovakvo kancelarijsko osvetljenje je odlična opcija zato što je su troškovi ovog osvetljenja znatno manji u odnosu na klasično osvetljenje. Pored toga što je novčano isplativa, LED rasveta je energetski efikasna, izdržljiva, funkcionalna i bezbedna.

Rezultati jednog istraživanja pokazuju da LED kancelarijsko osvetljenje ima ogroman uticaj na zaposlene jer podstiče bolju koncentraciju, raspoloženje, produktivnost i budnost. U pitanju su 100% razgradive sijalice koje pružaju mnogo više svetlosti, a pritom ne sadrže štetne i toksične materije kao što je to slučaj kod drugih tipova osvetljenja.

Zovu je i “osvetljenjem budućnosti” zato što se sve više kompanija u svetu odlučuje upravo za ovaj način osvetljenja. LED rasveta je idealna i za druge objekte, kao što su: skladišta, gradilišta, prodajni objekti, sportske hale i tereni, itd. Pored LED plafonjera, koriste se i led stone lampe, kao i paneli.

Koje svetiljke su najbolji izbor za kancelarijsko osvetljenje?

Kako biste na najbolji mogući način osvetlili kancelarijski prostor, možete kombinovati različite tipove svetiljki. Njihovim pravilnim raspoređivanjem u prostoru, moguće je postići idealan poslovni ambijent, gde će svi zaposleni moći nesmetano da obavljaju svoje svakodnevne poslove.

Evo šta sve možete iskoristiti od svetiljki unutar jednog poslovnog prostora.

Led paneli – najzastupljenije osvetljenje u mnogim kompanijama

Led paneli su se u praksi pokazali kao najbolja moguća opcija za osvetljenje jednog prostora zahvaljujući njihovim mnogobrojnim prednostima. Pre svega, ovakav tip osvetljenja je idealan zato što je najmanje štetan za oči od svih ostalih tipova rasvete.

U pitanju su tipovi svetiljki koje su najsličnije prirodnom osvetljenju, što omogućava adekvatno osvetljenje čitave prostorije, pod uslovom da su pravilno postavljeni. Postoje okrugli, četvrtasti i mini led paneli sa različitom snagom.

Osim toga što prijaju ljudskom oku, veoma su povoljni, zbog čega se sve veći broj kompanija i korporacija iz čitavog sveta odlučuje upravo za ovakvo osvetljenje u svojim poslovnim prostorijama.

Spot svetiljke – praktično i moderno kancelarijsko osvetljenje

Led spot svetiljke su, u poslednjih nekoliko godina, postigle ogromnu popularnost u mnogobrojnim firmama zbog svoje praktičnosti,modernog izgleda, ali i zbog toga što su izuzetno povoljne na tržištu i imaju dug vek trajanja.

Osim toga, ovakvo kancelarijsko osvetljenje omogućava postizanje željenog izgleda enterijera na veoma brz i jednostavan način, zbog toga što je većina modela ovog tipa rasvete napravljena sa pokretljivim sijaličnim mestima.

Dovoljno je samo da spot svetiljke postavite u određene delove prostorije odakle će pružati idealnu količinu svetlosti, uz mogućnost raznoraznih svetlosnih efekata koji će dodatno ulepšati vašu kancelariju.

Šinska rasveta – podesivi reflektori za usmeravanje svetla

Ukoliko želite da imate mogućnost usmeravanja svetla po potrebi unutar vaše kancelarije, onda je šinska rasveta idealno rešenje za to. U pitanju se svetiljke postavljene na šinama, koje omogućavaju da se svetlost fokusira na određene stvari koje se žele posebno osvetliti.

Odlikuju je moderan dizajn, zbog čega se često upotrebljavaju u dekorativne svrhe, kao i niska potrošnja električne energije. Veoma je praktična za instalaciju uz pomoć namenskih konektora.

Imaju mogućnost produženja šina, ukoliko je to neophodno za adekvatnije kancelarijsko osvetljenje.

Stone lampe – pravi izbor za osvetljavanje kancelarijskog stola

Stone led lampe su pravi izbor za osvetljavanje kancelarijskog stola, naročito ukoliko je plafonska rasveta nešto slabijeg kapaciteta u kancelariji. Veoma su praktične i što je mnogima jako važno, ne zauzimaju puno prostora na radnoj površini.

Ove lampe su izuzetno izdržljive, jake i veoma povoljne na tržištu, zbog čega se mnogi zaposleni odlučuju za ovakve vrste svetiljki. Osim toga, njihov savremeni izgled doprinosi modernom ambijentu poslovnog prostora.

Led plafonjere – adekvatna zamena prirodnog svetla u kancelariji

Led plafonjere su jedan od najčešćih i najboljih izbora, kada je u pitanju kancelarijsko osvetljenje. Ove plafonjere su odlične iz više razloga. Pre svega, ekonomične su, dugotrajne, i predstavljaju adekvatnu zamenu prirodnog svetla, zbog čega su veoma pogodne za zdravlje očiju.

Takođe, imaju znatno manje toksičnih materija u sebi i troši znatno manje struje nego obično osvetljenje.

Saveti za adekvatno osvetljenje kancelarijskog prostora

Adekvatna rasveta za poslovni prostor je od ključne važnosti kako bi se postigla odlična radna atmosfera, pozitivna energija i raspoloženje kod svih zaposlenih. Osim odabira tipa svetiljki, evo šta je još važno imati na umu kada je u pitanju kancelarijska rasveta.

Najvažnije je da se odaberu neutralna svetla koja će da budu postavljena indirektno u odnosu na zaposlene, jer direktno osvetljenje može da prouzrokuje mnoge glavobolje i probleme sa vidom na duže staze. Balansiranje sa svetlom je veoma važno kako se prostor ne bi preopteretio ogromnom količinom opterećujuće svetlosti.

Ne zaboravite da je od suštinske važnosti i adekvatna instalacija kancelarijskog svetla, jer nepravilne instalacije mogu dovesti do pucanja i slabog osvetljenja. Vodite računa da odaberete pravilan ugao pod kojim će se padati svetlost.

Zato se pobrinite da pre svake kupovine kancelarijske rasvete proverite kvalitet sijalica, njihovu jačinu i mesto na koje ćete ih postaviti kako bi adekvatno osvetlili kancelarijski prostor. Birajte savremenu tehnologiju rasvete koja će vam biti zlata vredna na duže staze.